MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Brandslanghaspels

Brandslanghaspels

De redder in nood

Wat is een brandslanghaspel?

Een brandslanghaspel is een slang met een vaste vorm die op een vast aangebrachte haspel is gerold en permanent is aangesloten op het waterleidingnet. Deze wordt vast in een gebouw aangebracht. Er zijn verschillende typen brandslanghaspels die onderling verschillen in lengte van de slang, doorvoervermogen en kwaliteit. Dit maakt dat er voor iedere situatie wel een brandslanghaspel aanwezig is.

Het voordeel van een brandslanghaspel is dat er heel snel gehandeld kan worden, dat het een eenvoudige bediening heeft en een onuitputtelijk is. Dit komt doordat het brandslanghaspel permanent is aangesloten op het waterleidingnet. Hierdoor kan er al geblust worden voordat de brandweer aanwezig is. Hierdoor kan een enorme winst geboekt worden. Nadeel is de eventuele waterschade en onderspanning staande branden kunnen niet veilig worden geblust.

Brandslanghaspels zijn net als blussers bedoeld om een (begin van een) brand door gebruikers van het gebouw te bestrijden. De brandslang transporteert het water voor brandbestrijding. De aanwezigheid van brandslanghaspels is in veel gebouwen verplicht.

Een brandslanghaspel is een goede aanvulling naast alle brandblussers die in een gebouw aanwezig zijn.

Hoe werkt een brandslanghaspel?

 1. Draai eerst de hoofdkraan geheel open. De slang komt nu onder druk te staan. Controleer dit door de kraan op de spuitmond iets te openen. Probeer zo weinig mogelijk schade te veroorzaken.
 2. Rol nu de slang geheel uit richting brand. Doe dat liefst niet alleen, maar met meerdere personen.
 3. Zet de kraan van de spuitmond open op de sproeistraalstand.
 4. Blus de brand.

Plaatsing van een brandslanghaspel

Wanneer een brandslanghaspel is geëist in een gebouw dan dient elke plaats in het pand bereikt te worden met een brandslanghaspel.  En wel zodanig dat de brand ten minste met behulp van één brandslanghaspel (enkelzijdig) kan worden benaderd. Een brandslanghaspel mag niet langer dan 30 meter zijn. De brandslanghaspels dienen zo gepositioneerd te worden dat de afstand tussen een brandslanghaspel en een punt in het niet meer is dan de lengte van de slang met 5 meter extra worp lengte.

De beste locatie voor een brandslanghaspel is zo dicht mogelijk bij de uitgang van een ruimte of in een gang nabij trappenhuis en (nood) uitgangen. In trappenhuizen mogen nooit brandslanghaspels worden aangebracht. Het trappenhuis is een vluchtroute en wanneer de deur door het haspel iets zou blij ven openstaan komt het trappenhuis vol met rook te staan. Hierdoor wordt de vluchtroute onbegaanbaar.

Tevens dient in ogenschouw genomen te worden dat bij gebruik van een brandslanghaspel zo min mogelijk deuren gepasseerd hoeven worden. De deuren kunnen een vertragen oplopen in het blussen waardoor er de mogelijkheid ontstaat dat u niet de kleine brand zelf kunt blussen en de kleine brand een grote brand wordt.

De brandslanghaspel die Maro Brandbeveiliging gebruikt is een Pro-Line

De voordelen van de Pro-Line slanghaspels

 • Gemaakt in Holland.
 • Gefabriceerd en gecertificeerd volgens EN 671-1 en CE.
 • Eenvoudige montage door het slide-in systeem.
 • Lange levensduur.
 • Zeer goede bluskracht.

De Pro-Line brandslanghaspel is gefabriceerd en gecertificeerd volgens Kiwa EN 671-1 en CE. en wordt standaard geleverd in RAL 3000 Fire Red, compleet met montagepak (straalpijphaak, Slanggeleider, montageplaat en kogelkraan). Het gebruik van kunststoffen in de haspel is beperkt tot niet-dragende delen, hiermee is gekozen voor degelijkheid die zich vertaalt in probleemloos gebruik, een lange levensduur en een gegarandeerde bluskracht wanneer dit nodig is. Na een kwaliteitscontrole, welke bestaat uit o.a. druktest van 20 bar waterdruk en 7 bar luchtdruk verlaat de Pro-line haspel degelijk verpakt de fabriek.

De haspelunit laat zich door het slide-in systeem en de duidelijke montagehandleiding eenvoudig en snel monteren. Door het slide-in systeem komen de afdichtingen op de bouwplaats niet meer bloot te liggen. Hierdoor wordt de juiste werking gegarandeerd en worden eventuele beschadigingen aan de brandslanghaspel voorkomen.

Optioneel:

 • R.V.S. uitvoering (geschikt voor de voedingsindustrie)
 • Zeewaardig bestendig Aluminium uitvoering (geschikt voor zwembaden)

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.