MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Rookmelders

Rookmelders

Het aanbrengen van rookmelders in woningen komt voort uit het feit dat wanneer mensen slapen het reukorgaan niet functioneert. Rook kan mensen in 3 minuten verstikken. Rook is heet,     pikzwart, dodelijk en verspreid zich snel door de gehele woning. Omdat het gehoor wel functioneert tijdens de slaap is het aanbrengen van een rookmelder aan te bevelen. Deze rookmelders kunnen per jaar zo’n 20 mensenlevens redden.

Regelgeving rookmelders conform NEN2555

Alle professionele rookmelders moeten voldoen aan de norm NEN-EN 14604. Deze norm beschrijft aan welke strengen veiligheidseisen rookmelders dienen te voldoen. (technische instructies, werking onder diverse omstandigheden, voeding, alarmsignaal, testfunctie, duurzaamheid)

Locaties en plaatsing van de rookmelders

Volgens het bouwbesluit is het in woningen in Nederland verplicht een rookmelder te plaatsen in iedere ruimte die op een vluchtroute naar buiten ligt. Bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer, hal, overloop, zolder. Tevens dienen de rookmelders op het elektriciteitsnetwerk aangesloten te zijn. Zorg er wel voor dat deze rookmelders een backup-batterij hebben zodat de rookmelders het ook oen wanneer er geen stroomvoorziening meer is.

Het is verstandig om rookmelders onderling met elkaar te koppelen via het elektriciteitsnetwerk zodat wanneer er een rookmelder afgaat, de andere rookmelders ook afgaan zodat door het hele huis het alarm is te horen.

De voorkeursplaatsing van een rookmelder is midden in de ruimte aan het plafond, 50 cm uit de hoek of wand. Afhankelijk van de hoogte van de ruimte en de dakhelling dienen rookmelders op enige afstand tot het plafond geplaatst te worden.

Het verschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw is dat bij de bestaande bouw niet de hele vluchtweg voorzien hoeft te worden van rookmelders en dat deze niet aangesloten hoeven te zijn op het elektriciteitsnetwerk.

Maro Brandbeveiliging kan ook een jaarlijkse controle doen van de rookmelders. Hierbij is het handig om dit tegelijkertijd uit te voeren met het onderhoud van de blussers en haspels.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.