MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

AED op de werkvloer: 7 aandachtspunten

AED op de werkvloer: 7 aandachtspunten

Dagelijks krijgen bijna 50 Nederlanders een hartaanval buiten het ziekenhuis. Een deel hiervan gebeurt op de werkvloer. Het is daarom verstandig om een AED (automatische externe defibrillator) binnen uw bedrijf of locatie te hebben. Bij een hartaanval zijn de eerste 6 minuten namelijk van cruciaal belang om het slachtoffer te reanimeren, en zodoende diens leven te redden.

Bij het aanschaffen van een AED zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Wij geven altijd aan onze klanten het advies om aan de volgende 7 punten aandacht te besteden bij de aanschaf en plaatsing van een AED.

1. Gebruiksgemak

Een AED of mobiele defibrillator is gelukkig geen ingewikkeld apparaat. Het zorgt middels elektrische schokken dat de ongecontroleerde samentrekkingen van het hart stoppen. Het hart kan hierdoor weer een normaal ritme aannemen. Bij het uitkiezen van een AED dient u erop te letten dat het model zonder medische achtergrond bediend kan worden. Tijdens een BHV training leren wij uw medewerkers hoe zij een AED juiste moeten bedienen. In deze video ziet u hoe een reanimatie moet verlopen:

2. Uw budget

Een AED is helaas geen goedkoop apparaat. De prijzen variëren tussen 1000 euro en 3500 euro. Ga op basis van uw budget voor “veiligheid op de werkvloer” op zoek naar een geschikt model. Wij kunnen diverse modellen leveren en plaatsen.

3. Schoksterkte

Het aantal Joule van een AED bepaalt hoe krachtig de schok is. De goedkopere modellen hebben meestal een vermogen tussen 150 en 200 Joule. Dit is bij een doorsnee hartaanval genoeg voor reanimatie, maar kan bij een ernstig geval onvoldoende zijn. Een AED van 360 Joule biedt meer zekerheid op succes.

4. Accuduur

De accu van een AED wordt niet opgeladen, maar vervangen zodra hij niet meer voldoende capaciteit heeft. Wanneer de AED niet gebruikt wordt, loopt de batterij ook langzaam leeg. De levensduur van de accu kan tussen 3 en 7 jaar zijn, afhankelijk van het model. Het plaatsen van een nieuwe accu brengt kosten met zich mee.

5. Bereikbaarheid en weerbestendigheid

Het is belangrijk dat de AED op een bekende, goed bereikbare plek hangt binnen het bedrijf. Indien de AED op een buitenlocatie geplaatst wordt, moet deze weerbestendig zijn en in een speciale kast geplaatst worden.

6. Onderhoud

Een AED vergt in principe weinig onderhoud. Slechts de elektroden, die op het lichaam van het slachtoffer geplaatst worden, moeten om de 2 tot 3 jaar preventief worden vervangen.

7. Gereedheid

Binnen uw bedrijf zal iemand erop moeten toezien dat de AED gereed is om zijn werk te doen. Van tijd tot tijd moet gecontroleerd worden als het apparaat nog functioneert en als de batterij nog voldoende capaciteit heeft. Maak hiervoor een rooster of zet een reminder in uw agenda.

Veiligheid op kantoor

Wenst u meer te weten over het gebruik van een AED bij een hartaanval en de aanschaf van een geschikt model voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u dan graag over de andere brandpreventie maatregelen die u kunt nemen.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.