MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Koolmonoxide: meet het en wees alert

Koolmonoxide: meet het en wees alert

Misschien ontglipt koolmonoxide een beetje aan uw aandacht. Het lijkt minder voor te komen dan vroeger, maar het is echter niet uit beeld verdwenen. Koolmonoxidevergiftiging komt ook vandaag de dag nog voor. Er is echter wel een manier om het te voorkomen. Wij geven u graag wat tips over hoe u koolmonoxide de baas kunt blijven.

Koolmonoxide, sluipmoordenaar én ziekmaker

Ieder jaar sterven er 10 mensen in ons land aan koolmonoxidevergiftiging. Iedereen heeft wel gehoord van dit verraderlijke gas, dat onzichtbaar en reukloos is. Het kan ontstaan door een verbrandingstoestel dat niet meer naar behoren functioneert. Dat betekent dat er in iedere ruimte die wordt verwarmd, van woning tot fabriekspand, een risico bestaat dat er koolmonoxide vrijkomt. Deze koolmonoxide is zo gevaarlijk voor de mens, omdat het gas de zuurstof in het bloed ‘vervangt’. Als er te weinig zuurstof overblijft, betekent dit onvermijdelijk de dood. Men merkt tijdens de opname van het gas echter niet dat er iets aan de hand is.

Ook gevaarlijk in kleine hoeveelheden

Recent onderzoek heeft aangetoond dat koolmonoxide ook effecten heeft op de gezondheid indien iemand langdurig aan kleine doses wordt blootgesteld. Een probleem hierbij is dat de diagnose vaak moeilijk is te stellen, omdat de gevolgen hiervan ook veel andere oorzaken kunnen hebben. Een dergelijke sluipende vergiftiging lijkt ook veel op een griep met hoofdpijnen en concentratieproblemen. Er zijn groepen die meer kwetsbaar zijn voor deze vorm van vergiftiging dan andere, namelijk zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. De gevolgen van deze problemen zijn nog steeds onvoldoende in kaart gebracht.

Koolmonoxidemelders nog niet verplicht

Hoewel er in Europees verband aan wordt gewerkt, is een koolmonoxide-melder nog steeds niet verplicht in ruimten waar wordt gewerkt of gewoond. Bovendien melden de meeste meters alleen de waarden wanneer die een acuut gevaar gaan vormen voor de aanwezigen in de betreffende ruimte. Dat gebeurt dan vaak bij een waarde van 50 ppm of meer. Zelfs waarden van rond de 10 ppm kunnen echter al schade veroorzaken als de blootstelling te langdurig is. Digitale koolmonoxide-melders kunnen vaak ook die waarde registreren.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Wilt u preventieve maatregelen nemen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij zien graag wat we voor u kunnen betekenen.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.