MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Defecte elektra veroorzaakt 1 op de 3 branden

Defecte elektra veroorzaakt 1 op de 3 branden

Kortsluiting wordt bijzonder vaak genoemd als de mogelijke reden voor een brand. Dat is vaak niet juist, omdat kortsluiting in principe wordt voorkomen door veiligheidsmaatregelen die in iedere moderne woning zijn getroffen. Elektra kan ook door andere oorzaken dan kortsluiting problemen en dus brand veroorzaken.

Wat is kortsluiting?

We spreken over kortsluiting als kabels met elkaar in aanraking komen die door isolatie gescheiden zouden moeten blijven. Als door bijzondere omstandigheden de leidingen te warm worden kan het isolatie materiaal ontbranden. Dit kan giftige rookontwikkeling opleveren en uiteindelijk ook brand als het probleem niet tijdig genoeg wordt geconstateerd. In vrijwel iedere moderne woning is er een stoppenkast aanwezig die ervoor bedoeld is om kortsluiting in het huis te voorkomen.

Indien er een overmatig stroomgebruik in de leidingen plaatsvindt en de temperatuur te hoog dreigt te worden, slaat de stop door en wordt daarmee kortsluiting voorkomen. Een goede stoppenkast voorkomt kortsluiting. Kortsluiting komt nog voor als oorzaak van brand, maar in veel mindere mate dan wordt gedacht.

Elektra blijft gevaarlijk

Vandaag de dag hebben we een groot aantal elektrische apparaten in huis die allerlei klusjes voor ons doen. Deze apparaten hebben zich door de loop der jaren onmisbaar gemaakt. Elektriciteit is de krachtbron die deze apparaten laat werken, maar het kan ook hitte en eventueel brand veroorzaken als er iets mis is met de elektrische apparatuur. Net als het elektriciteitsnet in uw huis zijn elektrische apparaten voorzien van een beveiliging waardoor ze automatisch worden uitgeschakeld indien ze te worm zouden worden. Soms functioneert dit systeem niet of niet meer afdoende en kunnen er problemen ontstaan. Dit soort elektra-defecten veroorzaken een op de drie branden in ons land.

Preventie is verstandig

Heeft u wel eens een expert laten kijken naar de elektrische apparatuur in uw woning? Weet u zeker dat alle apparaten op een aardlekstopcontsct zijn aangesloten indien dat verstandig is? Heeft u uw elektrische apparaten al eens laten doormeten op hitte-ontwikkeling? Preventie is een goed idee als u brand zoveel mogelijk wilt voorkomen. Wilt u hier meer over weten en geen risico’s nemen? Neem dan contact met ons op.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.