MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Brandbeveiliging voor op scholen: 4 aandachtspunten

Brandbeveiliging voor op scholen: 4 aandachtspunten

Afgezien van de vakanties bruisen scholen altijd van het leven. Wist u dat de gemiddelde school voor voortgezet onderwijs meer dan 1.500 leerlingen telt? Elke schooldirecteur staat daarom voor een grote verantwoordelijkheid. Zeker als het gaat om brandveiligheid. Met de volgende vier aandachtspunten houdt u het zo veilig mogelijk.

1. Handhaaf de brandveiligheid

Elke school zou aan een aantal cruciale veiligheidsaspecten moeten voldoen, maar helaas worden die niet altijd nageleefd. Bij deze daarom een handige checklist.

  • Is uw ontruimingsplan/bedrijfsnoodplan nog actueel?
  • Voer periodiek een ontruimingsplan uit, gevolgd door een evaluatie
  • Houd nooduitgangen en vluchtroutes vrij
  • Voorkom gladde vloeren en trappen
  • Zijn telefoons, brandmelders en -blussers goed zichtbaar en toegankelijk?
  • Houd rook- en brandwerende deuren gesloten
  • Beschikt uw school over actuele vluchtplattegronden?
  • Zie toe op een volledige BHV-organisatie.

2. Let op uw versieringen

Schoolklassen zijn vaak versierd met topografiekaarten, tekeningen en andere decoraties. Hang deze liever aan een metalen draadje dan aan een brandbaar touwtje. Let ook op de afstand: het veiligst is om een decoratie minstens 2,5 meter van het vloeroppervlak te hangen. Houd tussen de tekeningen en verlichtingsapparatuur een afstand van minimaal 50 cm aan. Voorkom eveneens dat tekeningen de vluchtroutes kunnen belemmeren. Wat de gangen van uw schoolgebouw betreft: houd deze zoveel mogelijk vrij. Ook jassen mogen in geval van nood geen (brandbaar) obstakel vormen.

3. Maak uw leerlingen bewust van veiligheid

Zorg voor veiligheid op school gaat het gemakkelijkst als ook de leerlingen zich betrokken voelen. Nodig dus eens een brandweerman of -vrouw uit op school, of verzorg een presentatie over het onderwerp. Ook een ontruimingsoefening kan op regelmatige basis gezamenlijk worden uitgevoerd. Laat de leerlingen op een ontspannen manier kennismaken met brandveiligheid, en voorkom dat er paniek ontstaat. Als de leerlingen vertrouwd zijn met brandveiligheid, zullen ze ook in geval van nood sneller juist handelen.

4. Oefen een ontruiming

Doe op de meest onverwachte momenten een ontruiming. Hierdoor kunt u zien of kinderen en docenten weten wat ze moeten doen. Oefen een ontruiming zeker 3 keer per jaar.

Maro: uw partner in brandveiligheid

Bent u benieuwd naar nog meer tips om uw schoolgebouw zo goed mogelijk te beveiligen? Neem geen risico en laat u adviseren door Maro brandbeveiliging. Onze experts kunnen u alles vertellen over veiligheidssystemen in het onderwijs. Aarzel niet en neem gratis en vrijblijvend contact met ons op!

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.