MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

10 Veiligheidspictogrammen die u moet weten

10 Veiligheidspictogrammen die u moet weten

Voor de veiligheid op de werkvloer is het nuttig veiligheidspictogrammen te kunnen lezen. Veel mensen weten echter niet of niet goed wat ze betekenen. Het bordje met de nooduitgang herkennen de meesten wel, maar waar staat een blauw rondje met een wit overal voor? Of het gele vierkant met een vlam?

In dit blog bespreken we tien belangrijke veiligheidspictogrammen waarvan de precieze betekenis wel eens onduidelijk is. Hoeveel kent u er?

1. Veiligheidskleding verplicht

Een rond, blauw bord met een wit tekentje betekent vaak dat er iets verplicht is. De handschoenen en de helm zijn voor de meeste mensen wel herkenbaar, maar deze is iets lastiger. Het betekent: veiligheidskleding verplicht.

2. Adembescherming verplicht

Het mannetje met het gasmasker ziet er indrukwekkend uit, maar veel mensen hebben niet in de gaten dat dit een dringende mededeling is: het dragen van adembescherming is hier verplicht.

3. Brandalarmknop

De rode vierkanten met witte icoontjes bevatten informatie voor de brandveiligheid. De vinger op het knopje staat voor de brandalarmknop.

4. Blusdeken

Dit pictogram duidt de aanwezigheid van een blusdeken aan. Te gebruiken wanneer de kleding van iemand vlam heeft gevat.

5. AED

De groene vierkanten met witte pictogrammen duiden dingen aan die van belang zijn bij evacuaties of calamiteiten. Het hart met de bliksemschicht staat voor de aanwezigheid van een AED, een automatische externe defibrillator.

6. Veiligheidsdouche

Het douchende figuurtje wijst op de aanwezigheid van een veiligheidsdouche. Nuttig in het geval iemand in aanraking is gekomen met gevaarlijke chemicaliƫn.

7. Pas op voor laserstraling

In het verkeer geeft een driehoek gevaar aan, dat geldt ook voor de gele driehoekige veiligheidspictogrammen. Dit pictogram waarschuwt voor laserstraling.

8. Pas op voor brandgevaarlijke stoffen

Dit bord wijst op de aanwezigheid van brandgevaarlijke stoffen. Welke stoffen brandgevaarlijk zijn, wordt bepaald door de internationale norm ISO 7010.

9. Pas op voor biologische besmetting

Het icoontje lijkt op een ventilator, maar betekent: pas op voor biologische besmetting.

10. Niet blussen met water

Dit bord wordt ten onrechte wel eens gelezen als ‘verboden te blussen’, het betekent echter: niet blussen met water.

Veiligheid in uw bedrijf

Wilt u weten of uw bedrijf wel brandveilig is? Neem dan contact met ons op.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.