MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

BHV in de zorg: 5 tips voor meer veiligheid

BHV in de zorg: 5 tips voor meer veiligheid

BHV in de zorg is zeer belangrijk. Het is goed om meerdere medewerkers op te leiden tot BHV’er. Dit is ook praktischer in de vakantieperiode, wanneer BHV’ers ook met vakantie gaan. Er moet altijd bedrijfshulpverlening beschikbaar zijn, ook in de vakantieperiode. Veiligheid is immers altijd een prioriteit.

Meer veiligheid in de zorg

Het zorgen voor voldoende BHV’ers, ook wel bedrijfshulpverleners, is in de zorg natuurlijk ook heel belangrijk. Niemand verwacht het, maar u kunt zomaar ineens voor een noodsituatie komen te staan. Daarnaast kan de BHV’er ook direct actie ondernemen wanneer iemand letsel oploopt. Hieronder vindt u 5 tips om de veiligheid op het gebied van BHV in de zorg te verbeteren.

1. Geef iemand de leiding

In de zorgbranche is het vaak niet ondenkbaar dat men te maken krijgt met een ernstige calamiteit waarbij het gebouw ontruimd moet worden. In dit geval moeten alle BHV’ers op de juiste wijze optreden. Zij hebben hier sturing in nodig. Het is daarom belangrijk om één BHV’er aan te stellen als leidinggevende in het geval van noodsituaties.

2. Vooruit kijken naar risico’s

Vaak worden incidenten die in het verleden zijn voorgevallen meegenomen in de huidige risico’s, zodat er in de toekomst beter op ingespeeld kan worden. Dit is uitstekend, maar er wordt vaak vergeten dat er ook nieuwe incidenten kunnen plaatsvinden in de toekomst. Kijk vooruit naar de mogelijke risico’s en zorg dat er ook hiervoor een plan klaarligt.

3. Blijf analyseren

Probeer iedere situatie waarin de BHV’ers hebben opgetreden te analyseren. Wat ging er goed en wat moet er beter wanneer er nog eens een dergelijke situatie voorkomt? Op deze manier kunnen zaken makkelijker worden verbeterd.

4. Taken voor werknemers

Natuurlijk zijn het vooral de BHV’ers die in beeld zijn in het geval van calamiteiten. Toch is het wel verstandig om ook wat taken uit te delen aan de overige werknemers. Bij een evacuatie is alle hulp welkom, bijvoorbeeld. De BHV’ers mogen er niet alleen voor staan. Bespreek de risico’s en de plannen, waarbij er ook belangrijke taken worden uitgedeeld aan de niet-BHV’ers.

5. Blijf leren

Het komt voor dat er zaken fout gaan bij een calamiteit. De fout wordt wel erkend en er wordt toegegeven dat het volgende keer anders moet, maar dit ‘anders’ wordt niet besproken. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat er een eventuele volgende keer dezelfde fout wordt gemaakt. Bespreek fouten, leer ervan en stel een plan op over het handelen bij een eventuele volgende keer.

Volg een BHV cursus

Maro Brandbeveiliging verzorgt BHV cursussen van hoog niveau, zowel in company als bij open inschrijving. Heeft u interesse in een BHV cursus voor uzelf of voor uw medewerkers? Neemt u dan contact met ons op voor meer informatie en advies.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.