MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Blus een frituurpan nooit met water!

Blus een frituurpan nooit met water!

Branden zijn verschillend van karakter en het is dus erg belangrijk dat u weet hoe u een brand dient aan te pakken. Een vetbrand blust u bijvoorbeeld nooit met water. Vet- of frituurbranden ontstaan zowel thuis als op een bedrijf met enige regelmaat. Bij het bereiden van gefrituurde hapjes kan het gebeuren dat de temperatuur van het vet of de olie te hoog wordt, bijvoorbeeld omdat de thermostaat het heeft begeven.

Het vlampunt van frituurvet is 225 graden en dan wordt het al riskant als er een vonk of iets anders in de buurt van de frituurdamp komt. Bij 360 graden ontbrandt het vet zonder verdere verwarming of externe oorzaken. In dit blog vertellen wij u hoe u het beste een vetbrand moet blussen.

Blus geen vetbrand met water!

Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden. Een grote hoeveelheid brandend vet verspreidt zich door de ruimte en de gevolgen kunnen desastreus zijn, zeker ook voor eventueel aanwezige personen. Het proberen een vetbrand te blussen met water is dus niet alleen zinloos, het is ook bijzonder gevaarlijk.

Na het zien van onderstaande video snapt u waarom u een vetbrand niet met water moet blussen.

Hoe blust u een vetbrand?

Een vetbrand blussen kan alleen met een speciale brandblusser. Vroeger was het advies om bij frituurbranden kleiner dan 5 liter het vuur doven met een blusdeken. Dit is echter niet meer toegestaan en ook niet veilig. Een vetbrandblusser de enige oplossing. Het is dan ook altijd zaak dat u van tevoren goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Zo kunt u gevaarlijke omstandigheden bij een eventuele brand met de frituurpan voorkomen. Dat is niet alleen belangrijk voor de omgeving en het pand, maar ook voor de personen die op dat moment in de buurt zijn, zoals medewerkers en gasten.

Meer weten over brandveiligheid

Meer weten over het blussen van een vetbrand en andere zaken op het gebied van brandveiligheid? Maro Brandbeveiliging is gespecialiseerd en KIWA REOB gecertificeerd in brandbeveiliging. Wij bieden onze klanten een totaal concept brandveiligheid aan. Samen met u maken wij uw organisatie of bedrijf brandveilig. Neem gerust eens contact met ons op.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.