MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Eisen aan noodverlichting: dit moet u weten

Eisen aan noodverlichting: dit moet u weten

Noodverlichting is belangrijk. Niet alleen de aanwezigheid van noodverlichting is van belang, maar vanzelfsprekend ook de juiste werking ervan. Het is daarom belangrijk om noodverlichting goed te laten onderhouden.

De belangrijkste weetjes over noodverlichting

Veel bedrijven hebben wel noodverlichting, maar weten er eigenlijk te weinig vanaf. Dit kan tot problemen leiden. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken die u moet weten over de eisen die worden gesteld aan noodverlichting.

1. De keuring

De keuring moet zeer compleet worden uitgevoerd. Dit wil zeggen dat er een visuele controle plaats dient te vinden en een functietest van de noodverlichting. Daarnaast moet er onderhoud worden gevoerd aan de noodverlichting en moet er een inspectierapport worden opgesteld. Uiteraard dient er ook aandacht besteed te worden aan de geadviseerde vervangingstermijnen en hier moet naar gehandeld worden. De eis is dat het onderhoud elk jaar wordt gevoerd.

2. De accu van de noodverlichting

De onafhankelijke brandduur van noodverlichting moet minimaal 60 minuten zijn. Wanneer de noodverlichting niet meer aan deze eis voldoet is het nodig om de accu te vervangen. Fabrikanten geven aan wat de batterijduur is. In veel gevallen wordt er 4 jaar garantie op gegeven en dit zou betekenen dat de accu eens in de 4 jaar vervangen dient te worden. Wanneer eerder blijkt dat de noodverlichting niet meer voldoen aan de geƫiste autonomie dient de accu vanzelfsprekend eerder te worden vervangen.

3. De locatie van noodverlichting

Er worden eisen gesteld aan de plaatsing van noodverlichting. In de Ontwerpgids Noodverlichting van de NVFN staan de specifieke locaties aangegeven en hier moet aan worden voldaan. Het is dan ook niet toegestaan om zomaar naar eigen inzicht noodverlichting te plaatsen. Eenvoudig gesproken moet er in de vluchtwegen altijd noodverlichting aanwezig zijn.

4. Het soort noodverlichting

Noodverlichting is er in diverse soorten, maar niet alle soorten hoeven aanwezig te zijn in ieder bedrijf. We kennen onder meer vluchtrouteverlichting, vluchtrouteaanduiding, anti-paniekverlichting en noodverlichting bij hoog-risico werkplekken.

Advies en onderhoud

Voor de advisering op het gebied van noodverlichting bent u van harte welkom bij Maro Brandbeveiliging. Daarnaast kunnen wij ook het onderhoud van noodverlichting op professionele wijze en volgens de eisen voor u verzorgen. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.