MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Hoe ontstaat een brand?

Hoe ontstaat een brand?

Branden kunnen door de meest uiteenlopende zaken worden veroorzaakt. Er kan sprake zijn van kortsluiting, van brandstichting of een ongeval met vuur. Een brand heeft drie zaken nodig om te kunnen ontstaan.

  • Brandstof: Denk aan hout, panelen, katoen, benzine, olie, ect.
  • Zuurstof: Wanneer vuur geen zuurstof meer heeft dooft het
  • Voldoende warmte: Ook wel de ontbrandingstemperatuur.

Als deze drie elementen aanwezig zijn, dan zal er een brand gaan ontstaan.

Veel grote branden in Nederland

In ons land hebben we niet alleen veel te maken met branden in particuliere woningen. Ook bedrijfsbranden komen nog relatief veel voor. In de meeste gevallen is er dan sprake van een zogenaamde miljoenenbrand, waarbij de schade dus oploopt tot boven de miljoen euro. Het risico is het grootst bij fabricage- en productiebedrijven. Maar liefst een kleine 29 procent van alle bedrijfsbranden vindt plaats in dergelijke bedrijven. Van alle branden die in Nederland plaatsvinden vindt ‘slechts’ een ruime 11 procent plaats in woningen.

Snelheid van verspreiden

In deze video ziet u hoe snel een brand zich kan verspreiden door een woning:

Hoeveel schade veroorzaakt een brand?

Om een helder idee te geven van de schade: in 2014 vonden er precies 129 branden plaats die kunnen worden omschreven als miljoenenbrand. De totale schadepost was 495 miljoen euro. Meer dan de helft van de bedrijfsbranden zorgt voor een kostenpost tussen de 1 en 2 miljoen euro. Ruim 28 procent van deze branden veroorzaakt een schade die ligt tussen de 2 en de 4 miljoen euro. Bijna 5 procent van deze branden levert een kostenpost van 4 tot 5 miljoen euro aan schade op.

Natuurlijk zijn er flinke uitschieters. Zo ontstond er in de zomer van 2014 een brand in een fabriek waar de schade opliep tot 85 miljoen euro. Dit was een bedrijf in Noord Nederland.

Aandacht voor brandpreventie

Uiteraard is het voor ieder bedrijf belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan brandpreventie. Een brand kan nooit volledig uitgesloten worden, maar u kunt er wel alles aan doen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Maro Brandbeveiliging helpt u hier graag bij. Neem gerust eens contact op voor meer informatie of advies.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.