MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Ontruiming: hoe vaak oefenen en hoe?

Ontruiming: hoe vaak oefenen en hoe?

Wanneer heeft u voor het laatst een ontruimingsoefening gedaan? Misschien heeft u in het bedrijf nog nooit een ontruimingsoefening gedaan omdat u denkt dat het allemaal niet zo moeilijk zal zijn indien het nodig is. Maar beseft u dan wel dat bij een brand met flinke rookontwikkeling het zicht plotseling miniem kan zijn. Dan komt het allemaal aan op een efficiƫnte manier van evacueren. En ook daarvoor bent u als ondernemer natuurlijk verantwoordelijk.

Goede voorbereiding ontruimingsoefening

Het is belangrijk om een ontruimingsoefening goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat iedereen hiervan op de hoogte is. Niet alleen de medewerkers, maar ook de bedrijfshulpverleners dienen tijdig op de hoogte worden gesteld. Geef hierbij duidelijk alle informatie, zoals de tijd, datum, duur en plaats van de oefening. Ook is het belangrijk dat er een of meerdere waarnemers bij de oefening aanwezig zijn, om te kunnen observeren wat er goed en fout gaat tijdens een ontruimingsoefening.

Zij zijn de aangewezen personen om te vertellen wat er niet volgens de procedure ging. Zorg er dan ook van tevoren voor dat er een evaluatiemoment wordt vastgesteld. Het is aan te raden om dit aansluitend aan de oefening te doen. Niet alleen omdat iedereen dan toch tijd vrij heeft gemaakt voor de oefening, maar ook omdat het dan bij alle deelnemers nog vers in het geheugen ligt.

Aantal ontruimingen per jaar

Het belang van (brand)veiligheid wordt vaak onderschat. Zorg er dan ook voor dat er regelmatig een oefening bij uw bedrijf op de agenda staat. De frequentie hangt wellicht af van de bedrijfsspecifieke omstandigheden, maar het is natuurlijk in alle gevallen goed om voorbereid te zijn op gevaarlijke situaties. Een jaarlijkse onaangekondigde ontruimingsoefening zou bovendien bij ieder bedrijf plaats moeten vinden.

Ons advies om een ontruiming te oefenen is 2 tot 3 keer per jaar!

Waar moet u verder aan denken?

Bij een ontruimingsoefening zijn de zwakke punten ontdekt. Een aantal daarvan kunt u verbeteren door relatief eenvoudige aanpassingen, denk aan lichtborden of het niet op slot doen van bepaalde deuren of ramen als er mensen in het pand zijn. Voor een aantal andere zaken is het verstandig professionele hulp te zoeken. Ook voor uw situatie zal er een oplossing te vinden zijn.

Oefenontruiming organiseren

Wilt u meer informatie over het organiseren van een oefenontruiming? Neem dan contact met ons op.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.