MARO - Uw specialist op het gebied van brandbeveiliging uit Leerdam

Brandpreventie in de horeca: 8 tips

Brandpreventie in de horeca: 8 tips

Het ontstaat ongemerkt, verspreidt zich razendsnel en kan verstrekkende gevolgen hebben. Het voorkomen van een brand is beter dan genezen. In de horeca zou brandpreventie de hoogste prioriteit moeten zijn. U moet er niet aan denken dat er brand ontstaat en dat uw gasten er niet meer uit kunnen. Helaas zien wij maar al te vaak dat horecabedrijven zaken niet goed op orde hebben.

8 Tips voor optimale brandpreventie in de horeca

Maak je café bijvoorbeeld zo veilig mogelijk en sta bewust stil bij de risico’s. Doe dat niet één keer; blijf vluchtwegen met enige regelmaat controleren. Zorg dat je horecagelegenheid zo brandveilig mogelijk is. In dit blog daarom acht tips voor een optimale brandpreventie in de horeca.

1. Ontwikkel een ontruimingsplan

Zorg dat uw personeel op de hoogte is van de te volgen procedures bij brand. Laat nooit meer mensen toe dan de vergunning toestaat. Zie toe op strikte naleving van de veiligheidseisen en zorg voor noodverlichting.

2. Deskundig personeel

Zorg dat uw personeel weet hoe te handelen in geval van brand. Het is verplicht om minstens één werknemer in dienst te hebben met een EHBO- en brandveiligheidsdiploma. Zie toe op duidelijke herkenbaarheid van uw personeel.

3. Ga veilig om met afval

Voer het afvoer indien mogelijk dagelijks af. Leeg asbakken in een metalen asverzamelaar en kies voor metalen afvalcontainers met een hangslot. Plaats afvalcontainers en/of -bakken liever niet in de directe omgeving van elektriciteit of gebouwen. Voorzie de opslagruimte voor afval van automatische sprinklers.

4. Beveilig uw interieur

Kies voor niet-brandbare versieringen. Hang ze op minstens 2,5 m hoogte van het vloeroppervlak. Zorg dat kaarsenstandaards veilig en stabiel staan, en dat er in de keuken een blusdeken aanwezig is. Vervang regelmatig het afzuigkapfilter en plaats pannen zoveel mogelijk achteraan op het gasfornuis. Laat hete olie of frituurvet na gebruik zo snel mogelijk afkoelen.

5. Controleer uw uitgangen

Nooduitgangen en vluchtroutes moeten goed zichtbaar zijn en de doorgang mag niet worden geblokkeerd. Een publiekelijke ruimte moet minstens twee nooduitgangen hebben, die zo ver mogelijk van elkaar liggen.

6. Zorg voor een goede terreinverlichting

Een goede terreinverlichting helpt mensen om zich na de nooduitgang te oriënteren, en de brandweer om snel de weg te kunnen vinden.

7. In geval van brand

Begin zo snel mogelijk met blussen. Doe dit altijd met de windrichting mee en van beneden naar boven. Bij poeder of een CO²-toestel blust u met korte stoten. Loop altijd achterwaarts terug en houd het toestel gereed. Laat uw blustoestel na gebruik direct hervullen.

8. Bij vlam in de pan

Slaat de vlam in de pan? Schakel direct de afzuigkap en het gas uit. Sluit de pan af met een passende deksel. Ook kunt u de vlam doven met een blusdeken of natte dweil. Let op: gooi nooit water op het vuur!

Meer weten?

Wilt u meer weten over brandpreventie in de horeca? Neem dan snel een kijkje op onze website. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Is bij u op de zaak nog alles up-2-date?

Vraag nu online een quickscan aan, en wij controleren uw hele bedrijfspand van boven tot beneden.